Kultur, musik och dans

Guinea's musiktradition

Guinea har en mycket stark musik- och danstradition som letat sig ut över världen och som idag spelas och dansas på de flesta dansskolor i västvärlden. Men nu är det inte så att en musiktradition förvaltar sig av sig självt. Precis som hos oss så riskerar den inhemska kulturen att utarmas. Men på den afrikanska landsbygden så är också fattigdomen ett stort hinder. Första gången som Ulrika besökte Boffeto så fanns inga trummor alls i byn. Det fanns helt enkelt inte pengar över att skaffa nya trumskinn, och kunskapen höll på att gå förlorad! Då satsade vi på en gång på att köpa in två djembetrummor och sedan dess stöder vi en musik- och danstrupp i byn. Tanken är att de med musik- och dansbegåvning ska kunna utvecklas och skapa sig en framtid.

Detta är precis vad som håller på att hända, vilket gläder oss mycket. Vi har köpt in fler trummor, även bastrummor (sk. Doundouns) och gruppen har för en liten peng sytt upp scenkläder. Nu har gruppen flera gånger blivit anlitade för att uppträda på bröllop och andra viktiga ceremonier, och har på så sätt kunnat tjäna lite egna pengar.

Framöver kommer vi att satsa på fortbildning av ledaren, genom att skicka en professionell dansare och koreograf från Conakry till byn. Vi kommer också att hjälpa gruppen att få LED-strålkastare, samt en generator. Detta kommer att göra gruppen än mer efterfrågad och ge möjlighet till ytterligare inkomster.

 

 

 

Barnens förebilder

Förutom att ge möjlighet till inkomst så är ju dans också något som ger glädje i stunden.

Att barn inte gör som vi vuxna säger utan som vi vuxna gör gäller lika mycket i Afrika som hemma hos oss. Extra tydligt blir det när man ser de små barnen som härmar danstruppens koreografier.

Och det är underbart att höra barnen spela på upp- och nervända plastbyttor. Dansrytmer och signaler om vartannat.

 

Vill du vara med och stödja den kulturella utvecklingan i byn Boffeto?

 

Föreningen Guinea's vänner har ett bankgiro:

153-4262

Tack för din gåva

 

Kontakta oss gärna för mer information

 

info@dabomusic.se

 

 

Fotboll - bara för killar?

Man kunde tro att fotboll i Afrika är bara för killar. Och visst är det likadant där som i Europa, att damfotbollen får hålla till på baksidan medan herrarna hyllas. Att kanske fler killar armbågar sig fram så fort en boll är i rörelse. Att det kallas fotboll när herrar spelar och damfotboll när damer spelar säger väl en del om hur långt vi i Sverige har kvar. Och då ska ändå vårt land vara ett av världens mest jämställda, och Afrika ligger många steg efter oss på den punkten.

Men något håller på att hända. Som på bilden här ovanför, när Younoussa anordnade en spontan fotbollscup på gatan i Matam, Conakry. Tjejerna mot killarna, med en vuxen man som domare. Med visselpipa och allt. Jag tror att alla kan se på bilden vilka som vann?

I Boffeto vill vi vara med och arrangera en fotbollsturnering mellan byarna. För en ganska liten summa pengar så sponsrar med två laguppsättningar med tröjor och skor, samt material till att bygga två fullstora fotbollsmål och självklart ett par riktiga fotbollar som kan pumpas.

Inledningsvis blir detta, som förvänat, en turnering för vuxna herrlag. Men vår tanke är att det i framtiden ska kunna medföra att man börjar med juniorlag, och tjejlag. Vi får ta ett steg i taget, och när man ser fotografiet överst på sidan så blir åtminstone vi hoppfulla.

 

Men varför fotboll, undrar någon? Och svaret är enkelt. Fotboll är gemenskap och glädje. I en bygd som tampas med många utmaningar så behöver man också få något att glädjas åt och samlas kring. Att det sedan kan bli så att det kommer besökare från andra håll som byborna kanske kan sälja dricka till och därmed få lite förtjänst? Ja, det är ju isåfall bara en bonus :-)

 

 

Copyright © All Rights Reserved